Cégvezetői járművek,  Finanszírozás

Milyen finanszírozással tudok TAO kedvezményes villanyautó vásárlásba kezdeni?

Pénzügyi lízing, operatív lízing, zárt végű lízing, nyílt végű lízing, tulajdonszerzés, vagy bérlet, áfavisszaigénylés vagy TAO kedvezmény, esetleg egyéni vállalkozói SZJA kedvezmények? Megannyi villanyautó vásárláshoz kapcsolódó fogalom, ami tisztázásra vár.

Hagyományosan a járműpiacon kb. 50%-ban valamilyen finanszírozási konstrukcióban vásárolnak új cégautót a vállalkozások. Ezek közül a nyílt és a zárt végű pénzügyi lízing a legelterjedtebb, viszont bár nevük hasonló, adózási szabályaik teljesen eltérőek.

Mi a fő adózási különbség a zárt és nyílt végű pénzügyi, illetve az operatív lízing között?

A zárt végű pénzügyi lízing tulajdonszerzésnek minősül, mint egyfajta halasztott fizetésű, részletekben történő vásárlás. A lízingcég a futamidő elején teljes összegű számlát bocsát ki a lízingdíjakról és az Áfáról, a továbbiakban pedig csak a tőkéről és kamatairól küld értesítő díjbekérőt, számlabizonylat már nem keletkezik.

Ezzel szemben a nyílt végű lízing bérleti jogviszony, amelyben a tulajdon sorsa csak a futamidő végén dől el. Az Áfa tv. szerint a nettó hitelösszegre számított lízingdíj Áfával növelten kerül számlázásra, és Áfa tartalma visszaigényelhető útnyilvántartás vezetése nélkül is, a vélelmezett 50%-os üzleti használat mértékében.

Ugyanakkor a TAO tv. 22§ a bek. szerint a pénzügyi lízing mindkét fajtája után igénybe vehetik a KKV-nak minősülő vállalkozások a kamattartalom után járó 100%-os TAO kedvezményt, illetve mint a lízingbe vevő könyveiben beruházás soron szereplő eszköz bekerülését amortizálhatják. Annak ellenére, hogy tulajdonukba ténylegesen csak a lízing utolsó részletének megfizetése után kerülnek ezek a beruházások.

Ugyanezen törvény 22§ e pontja szerint, amennyiben energetikai célú beruházásként hajtották végre a fejlesztést, további TAO kedvezményeket vehetnek igénybe, amelynek igazolására energetikai tanúsítvány kiállítása szükséges.

A bérleti viszony igaz az operatív lízingre is, de ott a tulajdon egyáltalán nem száll át a lízingbe vevőre, az végig a lízingbe adónál marad, és ebben a konstrukcióban a TAO előnyeit nem lehet kihasználni, mivel az eszköz nem kerül nyilvántartásra beruházásként a bérlő könyveiben..

A zárt végű pénzügyi lízing esetében az Áfa levonására személygépjármű esetében nincs mód, ez esetben a lízing önerőn túl a személyautó teljes Áfáját is megfizetjük a kamatozó részletekkel. A lízingcég egyszeri, teljes összegű számlája alapján a befizetett Áfát visszaigényelni csak haszongépjármű esetében tudjuk, mindjárt a futamidő elején.

Milyen konstrukcióban tudja igénybe venni az akár 65%-os TAO kedvezményt?

A TAO kedvezményes villanyautó vásárlás feltétele, hogy a beruházást saját könyveiben aktiválja. A hagyományos lízingkonstrukciók közül a zárt , vagy nyílt végű pénzügyi lízing alkalmas a TAO kedvezmény típusok igénybevételének megfelelő finanszírozásra. Más esetekben a beruházást a piac 50%-hoz hasonlóan készpénzből lehet megvalósítani, illetve forrásul szolgálhat a jól kamatozó befektetések vásárlásra fordítása helyett a manapság kedvező kondíciókkal széles körben elérhető vállalkozásfejlesztési hitel is.

Amennyiben új villanyautóját már megrendelte, és szeretné igénybe venni az energetikai célú beruházás után járó, a hagyományos jármű és a villanyautó árkülönbségét 30-65%-os mértékben kompenzáló társasági adókedvezményt, a finanszírozás kiválasztásánál ne válasszon operatív lízingkonstrukciót!

Érdeklik a további részletek? Vizsgálja meg a villanyautóra váltás teljes felhasználói költségét beruházástervező kalkulátorunk segítségével és gondolja át a számok tükrében a váltást!

TAO kedvezményes villanyautóra váltás összes felhasználói költsége (TCO)

Adja meg az önre érvényes információkat és a számítás automatikusan megtörténik
1 / 4 oldal
Előző
Következő
2 / 4 oldal
Belsőégésű jármű
Elektromos jármű
Belsőégésű jármű
Elektromos jármű
Előző
Következő
3 / 4 oldal
Kelet-nyugati irányDéli irány
A napelemek termelése déli irányú telepítés esetén ideális
ÁtlagosMagas
150 000 Ft/kWp300 000 Ft/kWp
Pályázat esetén 3 millió Ft-ig 0 Ft
Előző
Következő
4 / 4 oldal
Fektesse megtakarításait villanyautó gyártók részvényeibe!
3X32 A3X80 A
Több is válaszható
Több is válaszható
Több is válaszható
Több is válaszható
Az esetleges kapacitásbővítés után
10 A80 A
A töltő és a villanyóra szekrény közti távolság
TAO Energetikai igazoláshoz
Jármű piaci ára a futamidő végén
0%50%
0%50%
0%20%
0%20%
NapelemHálózati áram
A lízing kamattartalma az adóból leírható, ha TAO szerint adózó vállalkozás.
A lízing kamattartalma az adóból leírható, ha TAO szerint adózó vállalkozás.
A lízing kamattartalma az adóból leírható, ha TAO szerint adózó vállalkozás.
A lízing kamattartalma az adóból leírható, ha TAO szerint adózó vállalkozás.
0%100%
0%100%
70
1234567
Áthozat
Áthozat
Áthozat
Számított

Figyelem! Az Ön vállalkozása nem tudja igénybe venni a TAO kedvezményt!

Folytathatja a kalkulációt és kiszámolhatja TAO kedvezmények nélküli költségeit!

Belsőégésű jármű beszerzése
Elektromos jármű beszerzése
350 000 Ft2 000 000 Ft
Előző
Következő
Tervem mentése

 

Támogassa a tisztább jövőt egy megosztással! Köszönjük!